Sant Antoni

Imatge: Diables de Sant Antoni

Foguera de Sant Antoni

Les fogueres de Sant Antoni daten de finals dels anys 80, quan una colla de persones que formaven part de la junta de festes de l'Associació de veïns, es van organitzar per cada 23 de juny, encendra una foguera al barri.

La ubicació ha anat canviant amb el pas del anys. En principi, va ser a l'Avinguda Mistral, entre Rocafort i Calabria, on està la seu de l'Associació, després a la cruïlla entre els carrers de Rocafort i Floridablanca. Uns anys més tard, l'Associació de veïns li va encarregar la realització al Xavi Prize, amo del Bar Prize (situat a Floridablanca), i molt estimat al barri, que va agafar la responsabilitat d'organitzar la foguera. Aleshores, es va fer al carrer Borrell amb Tamarit.

Fins aquell moment, tan sols era una foguera, s'encenia, els nanos jugaven i després cada un cap a casa, fins que aproximadament l'any 2009, també es va muntar un sopar amb alguns veïns.

Va ser l'any 2011, quan el Prize, juntament amb Ateneu Layret, van decidir organitzar una gran revetlla, foguera, sopar de germanor, barra, música....

Fins a dia d'avui, a Sant Antoni, es celebra una revetlla de Sant Joan, cada cop més popular i multitudinària, amb foguera, sopar veïnal, concert, barra, botifarrada i ball.

Imatge: Diables de Sant Antoni
Imatge: Diables de Sant Antoni

L'organització de tot, es a càrrec de Diables de Sant Antoni, amb l'ajuda d'Ateneu Layret.

Durant els dies anteriors, els Diables busquen i recullen fustes i material per la foguera. La difusió es fa amb cartells publicitaris penjats a les botigues del barri i per les xarxes socials. Quan arriba el dia 23, durant tot el dia els Diables s'encarreguen de tot, i es va donant forma a la foguera, muntant taules, escenari i música (conjunt i PD).

Per la tarda/nit, s'espera que l'entitat Sant Antoni Patina, porti la Flama del Canigó patinant, i d¡Diables, procedeix a encendre la foguera. Al voltant, es realitza un correfoc acompanyat del grup de percussió Toca'l 2 i la Porca de Sant Antoni.

Al final del sopar es fa un sorteig d'un pernil, i amb els diners recollits, es destinen en alguna activitat del barri. L'any 2019, es va destinar per ajudar a la finalització de la construcció de la nova Bestia de Foc, L'Espurna.

Imatge: Diables de Sant Antoni