Montbau

Foguera de Montbau

L’any 1967 es va constituir l’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore (A.E.E.F.) de Montbau, que actualment és l’entitat més antiga del barri. El 23 de juny de l’any 1971, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de l’abat Oliba, arribava la Flama del Canigó per primera vegada a la ciutat de Barcelona, desprès de travessar Collserolla des de Cerdanyola. Des de aquell any cada nit de Sant Joan la A.E.E.F. junt amb l’Associació de Veïns de Montbau fa arribar la Flama Del Canigó, que actualment arriba a tots els barris de Barcelona.

Article de Tele/eXpres del 23 de juny de 1971 on es parla de la Foguera de Sant Joan de Montbau. Font: Pep Juan i Rossell
Font: Antoni Sànchez i Saragossà

Des de fa uns 10 anys en comptes de Foguera es fa un Peveter, donat que el barri es troba dins del Parc Natural de la Serra de Collserola. Cada any la festa comença amb la recollida de la Flama a la plaça de Sant Jaume. Desprès al barri, amb els Diables de Montbau, fan una passejada fins a la Pla de Montbau, on fan un pregó, encenen el peveter i es fa un correfoc i un espectacle de foc. La nit segueix amb un sopar de carmanyola amb tots els veïns i veïnes i acaba amb música.

Revetlla de Sant Joan a Montbau. Font: Antoni Sànchez i Saragossà
Correfoc dels Diables de Montbau. Font: Antoni Sànchez i Saragossà