La Marina

Imatge: Amb els alcaldes de Perpinyà i Barcelona, Pasqual Maragall Font: Llum Ferrero i Toni Ayala

Historia de les fogueres al barri de la Marina

En els barris de La Marina, el Port, Estrellas Altas, Santiveri es feien fogueres i eren la mainada la que recollia les fustes i mobles vells per cremar-les. D’aquesta manera els veïns al voltant de la foguera donaven la benvinguda al bon temps en la nit màgica del Solstici d’Estiu o nit de Sant Joan, celebrant la revetlla.

La primera foguera encesa amb la Flama del Canigó al barri de Port va ser una iniciativa de la gent del Centre Cultural de Port l’any 1983, i encara dura, any rere any la Flama arriba al barri de la Marina (Port)

Quan era el Centre Cultural de Port qui organitzava, encenia la foguera la persona que per la seva vinculació al nostre barri i la nostra cultura era mereixedor d’aquest petit homenatge.

Amb col·laboració amb les escoles i esplai recollíem un petit feix de branques de Montjuic i el portàvem al cim del Canigó el dia de la trobada.

Actualment, arriba la Flama, es llegeix el missatge i amb un correfoc els diables son qui encenen la foguera amb la Flama del Canigó.

Avui encara es fa la foguera i des de 1988 l’organitza els Diables de Port. La foguera sempre és coronada per una figura simbòlica.


Imatge: Foguera de La Marina. Font: Llum Ferrero i Toni Ayala
Imatge: Foguera de La Marina any 1987. Font: Llum Ferrero i Toni Ayala